Rojak Petis
BAHAN :
1.Buah-buahan
a) Jambu batu
b)Betik mekar

c) Nenas

d) Mempelam /mangga
e) Sengkuang

f) mentimun
2. Kacang tanah (1/2 kilo)
3. Kicap (1 senduk lauk)
4. Gula pasir (1 senduk lauk)
5. Gula perang (1 senduk lauk)
6. Lada giling (2 sudu makan)
7. Cuka (1 senduk laut)
8. Petis/otak udang (2 sudu makan)
9. bijan ( 4 sudu makan)
CARA MEMBUATNYA :
a) Kacang tanah digoreng hingga wangi dan kekuningan.
Kemudian buang kulit nipisnya.Tumbuk atai blend kacang
tersebut hingga hancur dan sedikit kasar.
b) Bijan digoreng hingga kekuningan.
c) Bancuh petis/otak udang dengan sedikitv air panas sehingga
sebati.
d) Masukkan kicap,gula, cuka, lada giling, gula perang,bijan,
kacang hancur dan petis ke dalam mangkuk dangaul serta
kacau hingga pekat.
e) Potong buah-buahan bentuk dadu atau hiris nipis-nipis.
Masukkan buah-buahan yang dipotong ke dalam mangkuk
lain dan siram kuah tersebut ke atasnya dan gaul rata.
f) Siap ! Sedia untuk dihidangkan.
* Kepada yang gemar makan rojak ,anda boleh mencuba
resepi ini,jika suka anda juga boleh campurkan dengan
buah-buahan jeruk dan juga kangkung yang telah dicelur.
Selamat mencuba! Hantarkan komen anda..........
No comments:
Post a Comment